Tuesday, June 18, 2013

Sedihnya Tak Dapat 'Doorgift bag'

Saranan kepada Tuan Rumah Majlis Pengantin
Zaman dahulu dapat bunga telur, sekarang 'doorgift bag'Majlis perkahwinan sekarang begitu gah dan meriah dengan tema warna masing-masing, kalau khemah warna biru maka birulah warna pelamin, biru baju pengantin dan baju ibu bapa pengantin, kadang kala air minuman juga biru.  Segalanya ingin meriah dan gembira dengan menu makanan dan beg untuk tetamu.

Kalau zaman dahulu tetamu akan diberi bunga telur, zaman sekarang tetamu diberikan beg sebagai buah tangan untuk dibawa pulang. Isi di dalamnya kadangkala buah-buahan atau kuih-muih.  Masih ada lagi yang mengisi bunga telur dan ada juga cenderahati berupa mug atau tuala kecil.

Beg untuk tetamu inilah yang ingin saya sentuh, kerana pengalaman saya dan beberapa orang teman-teman yang pernah tidak mendapat beg ini untuk dibawa pulang.  Bukan dalam hati hendak sangat, tetapi rasa terkilan bila lihat orang lain menjinjing beg (doorgift bag) balik dari majlis perkahwinan yang meriah itu sedangkan kita melenggang dan tiba di rumah siap sianak tanya mana beg pengantin tu.  Rata-rata budak budak excited nak tengok isi beg tersebut kalau kalau terdapat jajan yang disukainya.  Kelemahannya petugas petugas yang memberikan beg untuk tetamu tidak cekap dan tidak peka.  Sekiranya beg tersebut diberikan semasa bersalaman dengan tuan rumah, tuan rumah pula sebok bercakap dengan tetamu yang baru tiba, kita yang dah bersalaman dan menghulurkan sumbangan takkanlah nak tunggu dan minta beg tersebut, bukanlah sumbangan kita minta untuk dibalas.

Pernah saya terlihat satu kumpulan tetamu (satu meja) tidak mendapat cenderahati yang diberikan petugas dari meja ke meja, setelah habis makan mereka beredar dan bersalaman dengan tuan rumah, saya lihat tuan rumah tidak pun peka untuk bertanya sama ada mereka mendapat buah tangan atau tidak.  Saranan saya kepada ibu bapa pengantin atau tuan rumah hargailah tetamu anda apabila mereka bersalaman untuk pulang, tanyalah samada mereka mendapat buah tangan atau belum.

Walaupun nampak perkara ini kecil, tetapi kesannya tetamu pulang dengan hati yang tidak ceria dengan mengandaikan tuan rumah  tidak menghargai tetamu.  Sungguhpun tetamu telah dijamu dengan makan kenduri, tidak mengapalah jika tuan rumah  memang tidak menyediakan beg sebagai buah tangan kerana semua tidak mendapatnya, ini yang terkilan orang lain dapat sedangkan kita rasa terpinggir dan jauh hati bila tidak mendapat beg tersebut, walaupun di dalam beg tersebut cumalah segelas plastik air putih dan sebungkus kecil keropok. 

Sekali lagi saya peringatkan kepada setiap tuan rumah apa jua majlis pun, jika ada buah tangan untuk tetamu pastikan semua tetamu mendapatnya agar tiada yang pulang bersedih hati, terutamanya kanak-kanak.


Tentu teringin sekali nak tahu apa isi dalam bag ini dan teringin pula untuk mendapatnya.


No comments:

Post a Comment