Friday, April 19, 2013

Jum buat bakul telur dari reben - tutorial

Salam sejahtera, sedih rasanya apabila tengok blog ni dah bertahun sepi tanpa artikel yang baru.  Maaflah pada pelawat pelawat yang setia.  Sudah lama saya ingin memaparkan tutorial membuat bakul telur dari riben.  Oleh kerana tak sempat nak sediakan gambar step by step, maka kali ini  baru saya ada kesempatan untuk memaparkan tutorial tersebut  setakat yang termampu.  Harap para peminat kraftangan dapat mengikutinya.




Kita memerlukan reben saiz 1 inci hendaklah dipotong mengikut ukuran yang diberi di bawah ini:

1 - 10" ----- 1 keping (sebagai tangkai bakul)
2 - 7 1/2 " --- 2 keping (sebagai susup keliling bakul)
3 - 7 " --------8 keping ( 4 keping ukt bakul, 4 keping utk penutup di atas)
4 - 2 " -------- 16 keping (dilipat utk susupan)
 Jumlah keseluruhan potongan reben ialah 27 keping.



























Pertama:

Reben ukuran pjg 2 inci lipat kiri/kanan
untuk susupan pada setiap lapan keping reben
ukuran 7 inci.









Kedua:
Reben ukuran pjg 7  inci dilipat kedua-dua hujung dengan ukutan 1 inci juga












Ketiga:

Sarungkan begini.











Keempat:
Masukan hujung lipatan.












Kelima:
Tarik perlahan bahagian reben yg panjang dan kemaskan seperti ini. Matikan lipatan supaya kemas dan ketat.












Keenam:
Ulang lagi dengan lipatan yang sama di hujung sebelah pula,












Ketujuh:

Gambar ini kelihatan 4 keping yang telah siap dilipat.
Semua yang diperlukan kan ada lapan keping,  Empat untuk bakul di bawah dan empat untuk penutup di atas,






Ambil reben yang berukuran 7.5 inci dan sarung empat keping yang telah siap dilipat seperti di atas.



Susup hujung yg sebelah lagi mengikut turutan.

Susup bahagian hujung yang akhir sorok di dalam dan gam dgn gam uhu, kemaskan mengikut kemahiran anda.


Hasilnya dua mangkuk yang begini. Gambar di atas kelihatan bahagian penutup rendah sedikit.  Anda boleh kurangkan ukuran yang empat keping untuk penutupnya.


0
Reben ukuran 10 inci sarungkan mula dari atas penutup bakul.


Susup dicelah kiri/kanan bakul bahagian bawah, stapler/gam kedua2 bahagian dengan kemas.  Anda boleh juga menggunakan ukuran reben yang lebih panjang lagi terus hingga ke bawah bakul dan hanya gam saja bahagian bawah.  Tangkai yang saya buat ini jimat sikit,








Bolehlah dihias mengikut kreativiti anda.


Semoga tutorial ini dapat difahami,  Selamat mencuba dan selamat berjaya.  Harap jumpa lagi pada post akan datang.  Jemputlah ke blog Roskraf , di sana pun saya paparkan hasil kraftangan dan hobi pada reben. Sudi sudilah klik2 benda yg menari2 kat atas atau mana2 tu. T.kasih


No comments:

Post a Comment