Wednesday, June 15, 2011

Bunga Dada - sweet bergaya

Pada sebarang majlis tentu sekali kita perlukan pembantu untuk melaksanakan sesuatu tugasan.  Sebagai menyerahkan tugas tersebut tentulah manis memberikan bunga dada atau roset.  Kekadang tu diselitkan wang  kerta rm1 atau rm2, terpulang pada kemampuan dan kehendak tuan rumah.  Para petugas tentu berbesar hati menerima roset atau bunga dada ini.  Di sini saya paparkan dua kuntum contoh, sesiapa yang berminat untuk tempahan boleh hubungi saya 013-2549702, mengikut tema warna yang dikehendaki.

Ros dari riben organza RM1.30 
Ros dari riben satin RM1.20

Thursday, June 9, 2011

Bakul Telur Dari Riben

Harga RM1.30 satu 
Ini dia bakul telur dari riben, dipanggil bakul telur siar, kerana berbentuk seperti mangkuk tingkat siar.  Boleh dibuka dengan menolak penutupnya ke atas sahaja. Boleh diisi telur untuk para tetamu, isi bunga rampai atau potpuri pun boleh. Sekarang ni saya sedang menyiapkan 500 bakul untuk majlis perkahwinan seseorang pada Sept.2011.  Cara membuatnya amat mudah. Hiasan ikut suka hatilah, kalau kreatif bolehlah tambah manik atau bunga, tak ada pun tambah satu saja pada penutup bakul sudah memadai.   Sesiapa berminat untuk tempahan sila hubungi 013-2549702. Artikel akan datang saya akan tunjukkan cara membuatnya, sekarang ni tak ada gambar nak tunjuk  step by step. Ok tunggu ya.

Tuesday, June 7, 2011

Ha ha ha...bunga orkid pun ada

Salah satu rumpun orkid di batang pokok mati
Menanam orkid bukanlah susah sangat, sebenarnya senang, tak payah tanah, tak payah pasu, ikat-ikat aje pada kayu buruk atau sabut.  Maksud saya orkid 'dancing lady'.  Sebab orkid tulah yang mudah, banyak keliling rumah saya, kalau ada masa saya jagalah, kekadang tu terbiar kering, tapi tak lah mati, bertahan juga, sebab saya tempatkan dia di bawah pokok, kekadang tu semua berbunga meriahlah keliling rumah dengan warna kuning berdansa ditiup angin (nama pun dancing lady). Spesis orkid ni suka di bawah pokok atau teduhan yang berangin dan sejuk.  Bila dah sesuai tempatnya maka suburlah, bajalah sekali sekala, nama pun sambil-sambil je sebab tak ada masa tapi teringin nak bunga cantik.  Kalau tempat panas hidup juga tapi kuruslah kerana  kekurangan air sebab akarnya yang terdedah pada cahaya matahari.  Bila tergantung bawah pokok,  tepi pagar. macam terbiar je tapi ada juga yang berkenan nak beli maka saya pun jual murah2 je. Kan saya kata orkid 'dancing lady' ni senang nak tanam, masa musim panas barulah saya kerap menyiramnya.