Wednesday, April 27, 2011

Ini warna oren pula

Bunga telur ini masih bermotifkan bunga ros. Warna tema oren.  Sesiapa berkenan meh contact saya, nak belajar atau nak oder pun boleh.  Simple je kan, kos pun murah, bolehlah jimat budget.

Tuesday, April 19, 2011

Sampai juga hajatku bawa anak naik kapal terbang

Alhamadullilah sampai juga hajat aku nak bawa anak naik kapalterbang.  Tak kisahlah walaupun dalam negara saja.  Ya kami adik beradik membawa anak memasing untuk destinasi ke Sarawak.  Tentulah tambang murah Airasia.  Dah lama nak booking tapi tak dapat2, dah penuh saja.  Ini lah baru dapat.  6 Mei 2011 kami bertolak cuma untuk dua malam, 8 Mei 2011 kembali.  Bimbang nak lama-lama takut tak kecukupan bajet.  Ini kali pertama aku dan adik menguruskan perjalanan jauh (jauhlah jugak seberang laut).  Kami dah tempah penginapan di homestay  kerana kami membawa anak-anak yang masih sekolah dan kecil2, disamping tu jimatlah sikit.  Aku nak alami pula bagaimana menginap di homestay, selalu kan menginap di hotel.  Inilah peluang aku membawa anak bercuti, sebelum ini aku tak dapat merancang untuk bercuti memandang beberapa tahun lepas aku menjalani rawatan kesihatan dan bercuti sakit yang agak lama.  Aku pun menabunglah sikit-sikit untuk persediaan ini.  Semoga perjalanan kami berjalan lancar, selamat pergi dan selamat kembali. Insyallah, Amin..

Sunday, April 17, 2011

Terciptanya idea bunga-bungaku

Bermulanya idea mencipa bunga telur ini sewaktu aku menjalani rawatan penyakit kanser payu dara.  Rawatan yang aku terima memerlukan aku diberi cuti rawatan yang lama.  Selepas pembedahan, aku menjalani rawatan kemoterafi. Kemoterafi ialah rawatan kimia bertindak membunuh sel-sel kanser yang masih ada dalam tubuh.  Kesan kemo ini ada yang mengalami alahan yang teruk dan  ada yang sedikit.  Kesan yang aku alami badan terlalu lemah kerana tidak lalu makan,  Rasa mual tidak memungkin aku menjamah makanan.  Kalau dipaksa juga akan keluar semula, maka muntahlah pagi petang dan malam sehingga tiada apa lagi yang keluar.  Selama lapan bulan cuti bergaji, rawatan ku selesai iaitu 6 pusingan kemoterafi.  Setiap pusingan tiga minggu sekali.  .  Selama rawatan ini kadangkala ada waktu aku rasa sihat dan waktu yang terluang ini  terbitlah idea mencipa bunga telur/bunga hiasan dulang, roset /bunga dada, satu di antaranya seperti yang terpapar.  Post yang akan datang saya akan ceritakan pengalaman bersama Doktor-Doktor Pakar, wad pembedahan dan wad rawatan kemoterafi. .Wahai teman teman diluar sana dapatkan rawatan awal, sebelum terlambat.  Insyallah jumpa lagi